21 mei 2014
Bolivia
a
A
Four wheel drive tour over de Alto Plano
Relatief fit staan we na twee uur slapen weer vrolijk op voor onze vier daagse tour over de Alto Plano (Hoogvlakte) van Bolivia. De Alto Plano is een enorm gebied op grote hoogte. Het ligt voor een groot gedeelte in Bolivia maar ook een deel in Chili en Argentinië. Wij dachten net wat aan de hoogte te zijn gewend, maar dit is toch nog weer andere koek. Na een kleine vertraging van anderhalf uur vertrekken wij met onze gids Elvis en zijn vrouw die onze kok is voor de komende dagen en een Frans stel Victor en Doela in onze landcruiser. De eerste dag is een hele zware. We scheuren tien uur lang vanaf Tupiza door de bergen en over de hoogvlakte. Tupiza is overigens de plek waar Butch Cassidy en Sundance kid hun einde vonden tijdens hun laatste roof. Als je er zo rondrijd is het niet moeilijk je in deze tijd te verplaatsen. Op de meest bizarre plekken lunchen wij vanuit de kofferbak van de Toyota Landcruiser. Onderweg zien we spectaculaire landschappen en prachtige lagunes in verschillende kleuren. De kleuren worden veroorzaakt door mineralen en micro organismen. De ene lagune is prachtig rood en de andere schitterend groen.
Maar we zien ook zeer bijzondere dieren. Zelfs een heel bijzonder en zeldzame vos komt tot op vijf meter van de auto. Dat in dit onherbergzame gebied nog zoveel dieren leven verbaast ons. ’s Nachts overnachten wij in zeer basic accommodaties. De slaapplaatsen hebben geen stromend water, elektriciteit en verwarming. Vooral dat laatste met temperaturen tot 17 graden onder nul is afzien. Maar overdag stijgt het weer tot rond de 20 graden boven nul en is de nacht snel vergeten. We hebben het al een paar keer over de hoogte gehad. Dit is hier toch wel een hele belangrijke factor om rekening mee te houden. We zijn voortdurend op een hoogte tussen de 4200 en 5200 meter. Ter vergelijking, het basiskamp voor de beklimming van de Mount Everest ligt op 5300 meter. Dit heeft zo’n impact op ons, dat tandenpoetsen of naar de wc gaan ons al volledig buiten adem brengt. De hele dag door hebben we last van hoofdpijn. Aspirines slikken, Cocabladeren kauwen en ongelooflijk veel water drinken verlichten de hoogteziekte een beetje. Verder moeten wij ontzettend oppassen dat we niet verbranden. De zon is hier ongenadig fel. De tocht is bijzonder uitputtend en we zijn blij als we ’s avonds om negen uur in bed liggen onder een pakket van vijf dekens met de kleren aan. Ook dan is slapen nog lastig, want door de hoogte en de kou worden we om de twee uur wakker. Voor de mensen die denken dat wij vakantie houden hebben het dus mis.