Reizen door India
Door: Gerard
Blijf op de hoogte en volg Gerard en Marian
28 December 2011 | India, Agra
Leydy was heel opmerkzaam dat het hier behoorlijk koud kan zijn. Vannacht hebben wij dit weer aan den lijve ondervonden. Ondanks onze deken die we daar speciaal voor gekocht hebben. In de Sleeper Class worden geen dekens verstrekt. Bovendien is het een open wagon dat van alle kanten tocht en kiert. We snappen nu ook waarom de Indiërs met zoveel bagage reizen, die zitten vol met dekens.
Boven in India was het ´s nachts koud, maar ook hier merken wij dat de temperatuur in dit jaargetijde behoorlijk kan dalen tot wel drie of vier graden. Overdag is het daarentegen zo´n lekkere 25 graden en volop zon. Tot op heden hebben wij nog geen wolkje gezien. En de weersvoorspelling is en blijft hetzelfde. Om eerlijke te zijn hebben wij ons hierop wat verkeken. De Indiers zelf lopen voortdurend met dekens om en mutsen op. Tegenstrijdig dan weer dat anderen met blote voeten lopen en met blote buiken. We zijn meer gekleed op tropische omstandigheden. Vandaag of morgen toch nog maar kijken of we niet alsnog een extra jas, trui of deken kopen. Kost hier weinig maar je moet het wel meeslepen. Van de andere kant, over een weekje zitten wij in Zuid India echt in de tropen.
India is een overweldigend land met enorme tegenstellingen in arm en rijk. Sommige plekken zijn heel chaotisch en andere weer aangenaam rustig. Maar waar je ook komt het is een wirwar van verkeer, auto´s, brommers, tuktuks enz. die onophoudelijk toeteren evenals de trein. Je wordt er gek van. Het internet is hier zeer wisselend en vaak moeilijk te verkrijgen. Bijna overal waar wij zijn geweest is er voor een aantal uren op de dag geen stroom en dus ook geen internet en warm water. Wat betreft de hygiëne, het is soms net een vuilnisbelt, van de andere kant zie je mensen continue vegen. Al vragen wij ons af wat het nut daar van is. Als je de bereiding van het eten ziet zou je acute niets meer eten. Ondanks dat hebben wij tot op heden geen centje pijn gehad. Maar laten wij dat maar snel afkloppen.
Over de dieren hier is een boek te schrijven. Overal waar je komt stikt het uiteraard van de koeien die overal op straat lopen, uit de vuilnis zitten te eten en geen meter aan de kant gaan voor een auto of iets anders. Dan heb je ook nog de duizenden honden en puppies die ook op straat en overal lopen. De Indiër is zeer begaan met dieren en gaat zelfs op de rem voor een vogeltje. Soms zitten wij met angst en beven achterin. Verder heb je nog de ontelbare eekhoorntje en pappagaaien die overal op duiken. Maar het zijn de apen waar wij het meest beducht voor zijn. Als je niet oppast pikken ze je het eten of de muis van de laptop van je tafeltje. We hebben dit al een aantal keren gezien. Soms zijn ze zo brutaal dat ze de keuken van het restaurant in komen en daar de koelkast plunderen. Het reizen is goed te doen maar zeker geen vakantietripje.
De mensen zijn heel erg vriendelijk en behulpzaam. Al blijft het uitkijken omdat velen een graantje van je mee willen pikken. Desalniettemin ze spreken je voortdurend aan en willen een praatje met je maken of met je op de foto.
Vandaag gaan we nadat we zijn opgewarmd, één van de zeven wereld wonderen bekijken, de Taj Mahal. We hebben er zin in!
28 December 2011 - 10:29
Leydy:
Ja misschien koud. Máár wat ziet die kamer er blinkend schoon uit en die prachtige kobalt blauwe deken. Ja, wat mij opvalt en dan ben jij er natuurlijk ook nog Marian.